Tuesday, August 17, 2010

kek coklat kukus

Aku sebenarnya memang tak pandai langsung nak buat kek atau biskut-biskut ni. Bila dah masuk puasa ni tekak aku macam-macam teringin, nak makan itu lah ini lah, nak buat sendiri tak pandai. Sebelum ni tekak ni tak de plak teringat nak makan kek atau buat kek, entah kenapa plak tahun ni dan kali ini rasa nak buat sendiri kek coklat kukus. Orang kata kek coklat kukus ni senang sangat guna kaki pun boleh... hehehe.. yarrkkk sape guna kaki tu tak lalu la nak makan kan...

jom kongsi resepi...

1. Tepung Gandum 2 cawan (ikut la cawan saiz apa pun, guna cawan ni untuk sukatan dalam resepi ni.)
2. Serbuk koko 1 cawan (guna serbuk koko Van Houten la, baru best)
3. Susu pekat manis 1 tin (tin yang panjang 250g)
4. Gula pasir 1 cawan
5. Telur 4 biji
6. Minyak masak Mazola atau Daisy 1 cawan
7. Air panas 1 cawan
8. Soda bikarbonat 1 sudu kecik (jangan terlebih lak, nanti rasa pahit)

Cara-cara nak masak :

1. Pukul telur ngan gula. (Kalau takde mixer, guna blender pun boley..)
2. Ayak tepung, koko dan soda bikarbonat.(campur skali)
3. Gaulkan bahan yang diayak tadi dengan susu manis.
4. Masukkan campuran telur yang dah dipukul tadi.
5. Gaulkan rata. Guna senduk ke, sudu ke, kacau, jangan tak kacau.
6. Masukkan minyak masak. Gaulkan rata-rata.
7. Masukkan air panas. Gaulkan rata gak.
8. Masukkan bahan ni dalam loyang. Tak payah letak minyak atau marjerin kat loyang tu.
9. Kukus selama 1 jam.




No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails